Każdy rodzic chce dla swojej pociechy jak najlepiej. Mając już małe dziecko myślimy o jego przyszłości i chcemy zapewnić mu jak najlepsze warunki. Pragniemy by miało wszystko, co potrzebne do dobrego rozwoju. Jednak często zapominamy o tym co dla niego najważniejsze, a chodzi mianowicie o wzmacnianie odporności dziecka.
Czynniki wpływające na odporność chorobową dziecka
Często wydaje się nam, że odpowiednie ubieranie i jedzenie pięciu posiłków dziennie w pełni wystarczy, aby nasze dziecko było zdrowe i szczęśliwe. Niestety, nie jest to takie proste.
Odporność dziecka jest o wiele słabsza od naszej
Co więcej, jego odporność na warunki zewnętrzne dopiero się wytwarza, a więc to jak zadbamy o jego wytrzymałość zaważy na całym jego przyszłym życiu. Wzmacnianie odporności dziecka w największym stopniu można osiągnąć poprzez odpowiednią dla dziecka dietę.
Należy pamiętać, że układ trawienny dziecka jest bardziej wrażliwy na pożywienie niż nasz, dlatego nie zawsze powinno jeść dokładnie to samo co my i w takiej samej postaci. Najważniejszą role w kształtowaniu odporności mają żołądek i śledziona. Te dwa organy pozyskują substancje odżywcze i zamieniają je na odpowiednią energię. Dzięki temu procesowi powstaje krew, tkanki i mięśnie, a narządy mogą prawidłowo funkcjonować.
Musimy pamiętać jednak o tym, że proces trawienia powinien zużywać jak najmniej energii, gdyż maluch ma jeszcze niezupełnie wykształcony układ trawienny. Należy zatem unikać podawania dziecku zimnych pokarmów. Zaliczmy do nich na przykład:
- lody,
- maślanki,
- mleka zsiadłe,
- jogurty,
- owoce cytrusowe,
- zimne słodzone napoje.
Naturalnie, nie należy wykluczać ich zupełnie – organizm powinien przyzwyczaić się również do nich, jednak nie wolno z nimi przesadzać, gdyż osłabiają prace żołądka i śledziony.
Dieta na wzmocnienie odporności u dzieci
Co zatem podawać do jedzenia, aby zapewnić wzmacnianie odporności dziecka? Należy zapoznać się z piramidą zdrowego żywienia. Na jej podstawie zaobserwować można, że w diecie powinno znaleźć się dużo produktów wieloziarnistych. Przy czym pamiętajmy, że nie chodzi tutaj o mąki tych zbóż. W diecie powinno znaleźć się również wiele gotowanych warzyw oraz owoców, zwłaszcza tych sezonowych. Nie wolno zapomnieć także o roślinach strączkowych, mięsie, ale nie w dużych ilościach oraz witaminie B12, która znajduje się w rybach, mięsie z królika, ale też w jajkach i serach. Można również stosować suplementy diety do poprawy odporności dziecka.
Jeśli będziemy podawać potrawy składające się z produktów niskoprzetworzonych (cukry w postaci makaronu, zrezygnowanie ze słodyczy i gotowych dań), nasze dziecko w naturalny sposób będzie musiało przyzwyczaić swój organizm do pozyskiwania pożywienia i przyswajania witamin. Jego odporność będzie rosła zatem, a przy okazji uniknie problemów z nadwagą, jaka często pojawia się u rosnących dzieci.