Problemy z pamięcią? Lecytyna może temu zapobiec

Jeśli masz więcej niż 50 lat i zaczynasz miewać problemy z pamięcią, pomimo tego, że nigdy do tej pory nie miałeś z tym problemów, zastanów się, czy może nie miała na to wpływ lecytyna, a raczej jej niedobór. Oto efekty, jakich możesz spodziewać się po zastosowaniu lecytyny w swojej diecie:

  • Poprawa pamięci oraz koncentracji
  • Lepsze zarządzanie przemianą materii, a w efekcie więcej energii do życia,
  • Prawidłowe przyswajanie cholesterolu HDL oraz jego przemiana w wątrobie,
  • Zapewnienie sobie odpowiedniego działania rdzenia kręgowego oraz mózgu.

Co składa się na lecytynę?

Do podstawowych składników lecytyny zalicza się przede wszystkim cholinę oraz izynol. Pierwszy z nich odpowiada przede wszystkim za poprawne przemienianie spożytej żywności w procesach mitochondrialnych komórek. Również udowodniono na szczurach laboratoryjnych, że lecytyna pozytywnie wpływa na trawienie cholesterolu HDL, który jest odpowiedzialny za prawidłowe działanie naszego organizmu.

Natomiast izynol jest odpowiedzialny przede wszystkim za ochronę nerwów i mielinek. Jego niedobór może powodować problemy z przekazem impulsów elektrycznych w ciele, a w efekcie do problemów z pamięcią oraz koncentracją. Zażywanie lecytyny pomaga utrzymać nasze nerwy w dobrym stanie, a jego źródło możesz znaleźć w suplemencie diety Vitabuerlecithin.

Źródła lecytyny

Obecnie najbogatszym znanym nam źródłem łatwo pozyskiwanej lecytyny jest soja. Jest tak bogata w ten składnik, że w efekcie można wytwarzać z niego preparaty dietetyczne i suplementy diety, które mają na celu poprawę pamięci.

Mężczyźni powinni szczególnie chętnie sięgać po takie składniki, jako że spożywanie czystej soi jest dla nich niewskazane. Soja sprawia, że pogarsza się płodność.