Celiakia u dzieci- przyczyny, objawy, dieta

Celiakia to jedna z chorób autoimmunologicznych, która charakteryzuję się głównie nietolerancją glutenu. Gluten znajduje się zazwyczaj w pszenicy oraz jęczmieniu, dlatego osoby zmagające się z tą dolegliwością powinny ograniczać spożywanie tych zbóż do minimum. Celiakia doprowadza do niszczenia kosmków jelitowych w jelicie cienkim, które odpowiedzialne są za wchłanianie substancji odżywczych do organizmu. Czy celiakia notowana jest również wśród dzieci? Jak należy pomóc dziecku?

Objawy i przyczyny celiakii u dzieci

Tak naprawdę dokładne przyczyny celiakii nie są do końca znane i zbadane. Wiadomo, że na jej powstanie wpływ mogą mieć czynniki genetyczne. Choroba nierzadko spowodowana może być również zespołem Downa, zwłaszcza wśród dzieci. Jeżeli w rodzinie na celiakię chorowało kilka osób, istnieje duże prawdopodobieństwo, że u dziecka również mogą pojawić się objawy tej choroby. Jeżeli u dziecka zdiagnozowana została celiakia, również rodzice i rodzeństwo powinno poddać się szczegółowym badaniom pod kątem celiakii, gdyż niediagnozowana może mieć poważne konsekwencje w przyszłym życiu i funkcjonowaniu. Symptomy tej choroby mogą być zróżnicowane, gdyż u jednego dziecka mogą wystąpić zupełnie inne objawy chorobowe, niż u innego. Rodzice powinni mieć na uwadze to, że chore niemowlęta w tym przypadku będą nieco szybciej niż rówieśnicy przybierali na wadze. Najpowszechniejsze objawy chorobowe wśród dzieci to:

  • Biegunka, 
  • zaparcia,
  • utrata lub nadmierne przybranie wagi,
  • wysypka na ciele,
  • zmęczenie,
  • kolki (u niemowlaków).

O tym jak rozpoznać objawy celiakii u dzieci można przeczytać tutaj.

Dieta dzieci chorujących na celiakię

Jeżeli u dziecka zdiagnozowana została celiakia, należy jak najszybciej rozpocząć leczenie, aby wyeliminować wszelkie objawy choroby i jej postęp. Z diety dziecka należy wyeliminować jęczmień i pszenicę oraz wszelkie produkty zawierające w swoim składzie ziarna. Warto pamiętać, że rodzice dziecka chorującego na celiakię nie powinni używać takich produktów jak kostki rosołowe, kuskus, mąkę pszenną, frytki, smażonego kurczaka czy niektóre jogurty ze skrobią. Zazwyczaj chore dzieci mogą jednak spożywać owies, który nie wpływa negatywnie na funkcjonowanie jelit. Warto pamiętać o tym, aby przekąski dziecka w ciągu dnia nie zawierały glutenu. Nawet najmniejsza dawka tego białka mogłaby bardzo zaszkodzić dziecku i utrudnić jego funkcjonowanie. Należy pamiętać o tym, że celiakię bardzo trudno jest wykryć. W momencie wystąpienia nawet niewielkich objawów warto zastosować dietę w celu sprawdzenia, czy nastąpiła jakaś poprawa po wprowadzeniu zmian.